Prvi VTIS 2020: Iz Slovenije v svet

 

Manca Kunavar

5 minutno branje


V sredo, 26.8.2020, je bil uspešno izveden naš tradicionalni dogodek Prvi VTIS, ki smo ga tudi letos organizirali na Pravni fakulteti v Ljubljani. Dogodek je bil namenjen vsem mladim, ki se odpravljajo ali pa zgolj razmišljajo o študiju v tujini, in so želeli pridobiti več informacij in nasvetov iz prve roke. 


 

Letošnji dogodek je potekal v duhu trenutne koronavirus situacije, ki vlada v Sloveniji in svetu. Dogodek smo ob upoštevanju vseh priporočil NIJZ, kljub vsemu izpeljali v živo, saj smatramo, da je prav mreženje in osebni stik s slovenskimi alumniji tujih univerz zelo pomemben za bodoče študente, ki se odpravljajo v tujino.

Okoli 25 udeležencev je na dogodku pridobilo izkušnje in nasvete iz prve roke, ki jim bodo prav gotovo koristili, ko se bodo soočali s selitvijo, življenjem in študijem v tujini. Pohvalno je bilo aktivno sodelovanje udeležencev, ki so izkazali interes ter postavljali vprašanja tako sodelujočim na okrogli mizi, kot tudi predstavnikoma British Council-a in Boston Consulting Group (BCG).

Najbolj jih je zanimalo s kakšnimi izzivi so se soočali pri odhodu v tujino, kako so se na začetku znašli v novem okolju, kako so izbrali univerzo za študij, kaj jim je študij v tujini pozitivnega prinesel (glede na študij v Sloveniji) in tako dalje.

Po formalnem delu smo povabili udeležence k pogovoru s predstavniki VTIS-a in gosti na temo študija v izbranih državah (Avstrija, Velika Britanija, Kanada, ZDA), dva od obiskovalcev pa sta prav tako delila svoje izkušnje iz držav v katerih sta študirala oz. še študirata (Francija, Nemčija).