Virtualni spoznavni večer na Nizozemskem

 

LO Nizozemska

10 minutno branje


Nizozemski odbor društva VTIS je po uspešnem pomladnem virtualnem srečanju Slovencev, ki se izobražujejo ali raziskujejo na Nizozemskem, gostil že tradicionalno jesensko srečanje ob pričetku novega študijskega leta. Tokrat se je dogodek glede na protikoronske ukrepe preselil na primerno virtualno lokacijo.


 
Spoznavno srečanje VTIS-ovcev na Nizozemskem.jpg

Namen vsakoletnega jesenskega srečanja je spoznavanje, mreženje in izmenjava izkušenj Slovencev, ki se na Nizozemskem izobražujejo, raziskujejo ali tam kako drugače delujejo. Da bi se tovrstne vezi tkale kljub današnjim ukrepom, so se člani in prijatelji društva VTIS zbrali in povezali virtualno v četrtek, 29. oktobra 2020. Srečanje je otvorila Aleksandra Pekošak, članica upravnega odbora društva VTIS in koordinatorka lokalnega odbora za Nizozemsko, s predstavitvijo misije in pestrega seznama aktivnosti društva, vključno s programom mentorstva in predstavitvenim dogodkom o študiju v tujini VTIS Roadshow. Predstavili so se tudi člani VTIS-ovega odbora na Nizozemskem: Nejc Geržinič, Nik Gerbec, Ana Šemrov in Žiga Malek.

Pri organizaciji spoznavnih srečanj lokalni odbor na Nizozemskem že vrsto let uspešno sodeluje z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Haagu. Tokrat je udeležence nagovorila Urška Čas, ministrica svetovalka na veleposlaništvu, ki je v prijaznem pozdravu poudarila pomen ohranjanja povezav med Slovenci v tujini in predstavila vrste pomoči, ki jih Veleposlaništvo v Haagu nudi prav tako v času koronske krize.

Spoznavno srečanje VTIS-ovcev na Nizozemskem2.jpg

Na VTIS-ovih lokalnih srečanjih lahko udeleženci prisluhnejo tudi zanimivim zgodbam Slovencev, ki jih je izobraževalna ali raziskovalna pot odpeljala na Nizozemsko. Tokratni večer je prav tako postregel z dvema uspešnima akademskima in življenskima potema, virtualne okoliščine pa so ponudile posebno priložnost, da udeleženci slišijo tudi zanimivo zgodbo o uspešni vrnitvi domov – v Slovenijo.

Najprej se je udeležencem predstavil Žan Mlakar, ki so ga želja po študiju v tujini, iskanje specifične smeri študija, pa tudi dobri vtisi s potovanja po Nizozemskem, po diplomi iz psihologije v Mariboru, najprej popeljali na študij ekonomske psihologije v Tilburg in Utrecht. Po končanem študiju in z njim povezanim pripravništvom se je vrnil v akademsko okolje in karierno pot nadaljeval še z raziskovalnim magistrskim in sedaj že doktorskim študijem ekonomije in marketinga na univerzi v Groningenu. V predstavitvi je poleg primerjave življenja in študija v treh nizozemskih mestih izpostavil navdihujoče in stimulativno akademsko okolje ter veliko dostopnost in sproščenost profesorjev, mentorjev ter sodelavcev.

Pomembna misija Društva VTIS je vzpodbujanje kroženja znanja med Slovenijo in tujino, s tem pa tudi spodbuda in promocija uspešnih zgodb o vrnitvi v Slovenijo. S takšno zgodbo se je predstavila Nika Žibrat, mlada raziskovalka na Odseku za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, kjer je svoje delo začela po opravljenem magisteriju iz medicinske biokemije – virologije na Univerzi v Wageningenu.

Obdobje študija in življenja na Nizozemskem je opisala kot izpopolnjujoči in stimulativni, ter je tovrstno izkušnjo priporočila kot priložnost tako za strokovno kot tudi osebno rast. V svoji predstavitvi pa je poudarila, da je mogoče zanimive raziskovalne priložnosti na vrhunskem nivoju iskati in najti tudi doma.

Spoznavno%2Bsre%25C4%258Danje%2BVTIS-ovcev%2Bna%2BNizozemskem3.jpg

Druga polovica večera se je pričela s kratko anketo, kjer smo izvedeli, da udeleženci delujejo predvsem v Severni Holandiji (z Amsterdamom), pa tudi v Južni Holandiji in Gronignenu. Večinoma prihajajo s Štajerske in Gorenjske, v temnem jesenskem času na ravninskem Nizozemskem pa najbolj pogrešajo slovensko sonce in gore. Med udeleženci so prevladovali »bruci«, ki so s študijem šele začeli, zato je beseda seveda stekla tudi o trenutnih študijskih razmerah v času koronakrize. Tako smo lahko slišali, da se nizozemske univerze z izzivom spopadajo na različne načine – nekatere so aktivnosti v celoti preselile na internet, druge še vedno omogočajo predavanja v živo v manjših skupinah, za vaje študentov glasbe pa je poskrbljeno v dvoranah z več prostora ter s pleksi pregradami. Večer je po nekaj vprašanjih in odgovorih glede formalnosti selitve na Nizozemsko zaokrožil vedno aktualen pogovor o nakupu živil in hrane, ki bi najbolje pozdravili domotožje.

Jesenski spoznavni večer VTIS Nizozemska je pokazal, da se nove vezi med Slovenci v tujini še vedno lahko tkejo tudi virtualno, dogodek pa se je vseeno zaključil v želji po čimprejšnjem srečanju tudi v živo.